De Schoppe

De opdrachtgevers willen een typisch Achterhoekse schoppe transformeren tot horecagelegenheid. Simon Christiaanse Architectuur maakte een ontwerp waar bezoekers maximaal het authentieke karakter van de boerenschuur kunnen ervaren.

De vele oorspronkelijke elementen van de 16de eeuwse schoppe waren een rijke inspiratiebron voor dit project. Daarnaast is het ontwerp ingegeven door het los hoes, een streekeigen boerderijtype. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder één dak.

Bij binnenkomst wordt de bezoeker meteen verrast doordat de hal ook dienstdoet als geitenstal. Daarna komt men in een centrale ruimte waar de oude gebintconstructie het beeld bepaalt. De oorspronkelijke hilde boven de geitenstal wordt hersteld en zal dienstdoen als hooizolder.

Doorsnede met links de keuken en rechts het vee.
Doorsnede van het entree-gebied.
Doorsnede met zicht op de hooizolder.
Doorsnede met zicht op de keuken.

De keuken en verdiepingsvloer zijn zo ingepast dat de houten gebinten goed zichtbaar blijven. Nieuwe elementen worden gebouwd met materialen die passen bij de stijl van de oude schuur: ruwe zwarte planken, rondhout en witte kozijnen met kleine ruitjes erin.

Het achterste gedeelte van de schuur is in de twintigste eeuw aangebouwd. De oorspronkelijke achtergevel is gedeeltelijk bewaard gebleven. Deze achtergevel wordt aangevuld en weer voorzien van grote schuurdeuren. Midden in deze ruimte komt een grundofen: een grote massieve kachel die de hele dag aangenaam warmte afgeeft.

De ambitie is om de renovatie zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Het gebouw wordt uitgerust met zeer goede isolatie, energiebesparende technieken en er wordt gebruik gemaakt van bio-based materialen. Dat is goed voor het milieu en zorgt bovendien voor een hoog comfortniveau voor de bezoekers.

Projectgegevens

Opdrachtgever: particulier
Locatie: Achterhoek
Jaar ontwerp: 2018 - 2019
Huidige status: In ontwerp

Impressie van de binnenruimte.
Impressie de centrale ruimte met zicht op de geiten.
Impressie van de ruimte met de grundofen.


sluiten


Bureau

Simon Christiaanse Simon Christiaanse Architectuur is opgericht in 2017. Het bureau is gevestigd in het buitengebied bij Ruurlo in de Achterhoek.

Simon Christiaanse werkt momenteel aan projecten voor particuliere opdrachtgevers uit de regio.

Simon Christiaanse Architectuur heeft ervaring en affiniteit met verschillende ontwerpvragen: nieuwbouw, renovatie, herbestemming, verbouwing of transformatie van een bestaand gebouw tot woning.

Simon Christiaanse heeft bij verschillende architectenbureau's gewerkt aan opdrachten voor projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en particulieren.

Simon Christiaanse heeft bouwkunde gestudeerd aan de TU Eindhoven en architectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam. Simon Christiaanse staat ingeschreven in het architectenregister.

Simon Christiaanse Architectuur werkt volgens de algemene voorwaarden CR2013 van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Benieuwd of Simon Christiaanse Architectuur iets voor u kan betekenen? Stuur een bericht of lees meer over de werkwijze.

Werkwijze

Vraag is het vertrekpunt
Bij Simon Christiaanse Architectuur is de vraag van de opdrachtgever altijd het belangrijkste vertrekpunt voor het maken van een ontwerp. Daarom wordt veel aandacht besteed aan het goed leren kennen van de wensen van de klant. Middels schetsen kan Simon Christiaanse Architectuur u helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van uw bouwproject.

Ruimtelijke beleving
Kenmerkend voor de ontwerpen van Simon Christiaanse Architectuur is de ruimtelijkheid. Daarbij is er veel oog voor de locatie en uiteraard de wensen van de klant. Een goede indeling die functioneel en overzichtelijk is, kan vervolgens nog op vele manieren bouwkundig worden uitgewerkt. Ook met een beperkt budget.

Voor elk budget een oplossing
Ook de mogelijkheden rondom uw budget worden tijdens de kennismaking besproken. Bij een klein budget kan er worden gesproken over de stappen in het bouwproject die u zelf kunt uitvoeren zodat de kosten beperkt blijven. Ook met een beperkter budget is het mogelijk om een uniek huis te ontwikkelen dat helemaal past bij u past.

People, planet, profit
Simon Christiaanse Architectuur heeft duurzaam bouwen hoog in het vaandel staan. In uw bouwproject zijn er meerdere manieren om rekening te houden met het milieu. Denk daarbij aan het gebruik van biobased materialen, energiebesparing en zonne-energie. Veel van deze maatregelen zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw gezondheid en uw portemonnee.

Samenhangend geheel
Simon Christiaanse Architectuur heeft aandacht voor alle aspecten van uw bouwproject. Hierbij kan gedacht worden aan functionaliteit, ruimtelijkheid, comfort, techniek, regelgeving, kosten en duurzaamheid. Simon Christiaanse Architectuur brengt al deze factoren samen tot een mooi samenhangend geheel dat realistisch én aantrekkelijk is.

Elke bouwproject is uniek
Simon Christiaanse Architectuur levert maatwerk. Er wordt altijd gezocht naar oplossingen die het beste passen bij het project. Simon Christiaanse Architectuur kan u bijstaan in elke fase van uw bouwproject. Er wordt nauw samengewerkt met specialisten, zoals constructeurs, om te garanderen dat het eindresultaat aan alle regelgeving én uw wensen voldoet.

Bouwen met karakter
Simon Christiaanse Architectuur maakt graag gebruik van innovatieve oplossingen, met tevens oog voor het verleden. Bij nieuwbouw wordt de omgeving geanalyseerd zodat het gebouw optimaal kan worden geïntegreerd in het landschap of straatbeeld. Bij renovaties en herbestemmingen worden karakteristieke elementen van het gebouw in het nieuwe ontwerp opgenomen zodat ze goed tot hun recht komen.

Spreekt deze werkwijze u aan? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over uw plannen.