Kemeri Bezoekerscentrum
Dit ontwerp was een inzending voor een internationale architectuur prijsvraag. De uitschrijver van de prijsvraag vroeg om een ontwerp voor een bezoekerscentrum in nationaal park Kemeri in Letland.
Dit ontwerp was een inzending voor een internationale architectuur prijsvraag. De uitschrijver van de prijsvraag vroeg om een ontwerp voor een bezoekerscentrum in nationaal park Kemeri in Letland.
In het Kemeri nationaal park kunnen bezoekers een uitstrekt moerasgebied ervaren. Middels een vlonderpad kunnen bezoekers het laagveen verkennen. Als men over het vlonderpad loopt, schuiven silhouetten van bomen over elkaar: een coulisselandschap waarin de verplaatsing van de bezoeker steeds nieuwe perspectieven oplevert.
Mijn voorstel is om niet één gebouw te bouwen, maar om het bezoekerscentrum te verspreiden over het terrein. Hierdoor wordt het centrum een een nieuwe coulisse die interactie aangaat met de landschap. Daarom ontwierp ik een bezoekerscentrum dat is opgebouwd uit verschillende cabines. Een 50 meter lange galerij verbindt de cabines tot een ruimtelijk geheel.
Met vier cabines functioneert het bezoekerscentrum als een klein dorp. Er zijn cabines voor een café, tentoonstelling, toiletten en voor het personeel. De café cabine biedt ruimte aan ca. 20 gasten en heeft een loket voor kaartverkoop. Een tweede cabine biedt ruimte aan een educatieve tentoonstellen van de flora en fauna van het park. De volgende cabine heeft toiletten, douches en aan de buitenzijde is een buitenkeuken geïntegreerd. Tot slot is er een cabine voor het personeel met een kantoortje en opbergruimte voor bijvoorbeeld laarzen, verrekijkers en andere materialen voor rondleidingen en toezicht op het park.
Zowel de galerij als de cabines worden opgetrokken uit hout. Letland heeft een lange en levendige traditie van bouwen met hout. Het gebruik van hout in dit ontwerp is modern en volgende hedendaagse standaarden, maar verwijst subtiel naar deze traditie. Hout is ruim beschikbaar in het boomrijke Letland. Gebruik van natuurlijke bouwmaterialen en kort transport minimaliseren de impact op het milieu.
Het bezoekerscentrum maakt gebruik van energiebronnen die op de locatie aanwezig zijn: zon, wind en hout. De galerij is bedekt met zonnepanelen en op een cabine staat een windturbine. Het dak van de toilet cabine is bedekt met zonneboilerpanelen. Verder zijn de wanden goed geïsoleerd en grote raampartijen zijn gericht naar het zuiden zodat ze optimaal warmte van de zon binnenlaten. Tot slot is elke cabine uitgerust met een houtkachel, zodat ook in de winter het centrum volledig off-the-grid kan blijven functioneren.
Locatie: Kemeri National Park, Letland
Prijsvraag: Beebreeders
Opdrachtgever: Natuurbeschermingsbureau Letland
Jaar ontwerp: 2018
Benieuwd of Simon Christiaanse Architectuur iets voor u kan betekenen? Stuur een bericht of lees meer over de werkwijze.
Spreekt deze werkwijze u aan? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek over uw plannen.
Het werk van Simon Christiaanse Architectuur begint altijd met een gesprek met de opdrachtgever. Elk bouwproject is uniek en vraagt daarom andere werkzaamheden van een architect. Toch verloopt het ontwerpproces meestal volgens dezelfde stappen.
De werkzaamheden van een architect en daarmee de kosten voor een ontwerp zijn sterk afhankelijk van de omvang en de complexiteit van het bouwproject. En natuurlijk van uw eigen wensen. Simon Christiaanse Architectuur kan u bijstaan in elke fase van uw bouwproject. Stuur een bericht over uw plannen en maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.
Adres | Simon Christiaanse Architectuur Muldersweg 3 7261 LG Ruurlo |
Telefoon | 06 177 145 36 |
mail@simonchristiaanse.com |
|
KvK | 68610505 |
Architectenregister | 1.180101.003 |